De huurprijs van een sociale woning wordt jaarlijks op 1 januari aangepast.
Om je huurprijs te berekenen, kijken wij naar je inkomen, je gezin en de kwaliteit van je sociale huurwoning.
De formule:
Huurprijs = Inkomen/54 – Gezinskorting – Patrimoniumkorting + Energiecorrectie + Huurlasten + vergoeding zonnepanelen (indien van toepassing).
Als het inkomen van de huurder meer bedraagt dan de inkomensgrens van dat moment, dan wordt in de formule het inkomensaandeel verhoogd tot maximaal 1/51e.
WELK INKOMEN WORDT IN AANMERKING GENOMEN?
De som van het inkomen van alle meerderjarige gezinsleden wordt in aanmerking genomen voor de berekening van de huurprijs. Men kijkt naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van het laatst gekende aanslagbiljet. Dit inkomen wordt geïndexeerd om het verschil van de referentiejaren weg te werken. Heb je een nog recenter aanslagbiljet? Bezorg het ons dan.
Uitzonderingen:
– Inkomsten van kinderen waarvoor men kinderbijslag ontvangt, worden niet meegerekend.
– Het inkomen van de familieleden van de eerste, tweede en derde graad van de huurder die erkend zijn als ernstig gehandicapt, is vrijgesteld voor de huurprijsberekening, dit met een maximum van 15.851,18 euro.
KORTINGEN
- Kortingen Personen ten laste (gezinskorting)
Een persoon ten laste is elke persoon die in de huurwoning is gedomicilieerd, en die minderjarig is (of voor wie gezinsbijslag wordt betaald), of ernstig gehandicapt is.
Per persoon ten laste wordt er een korting van 23 euro toegekend. Voor een kind ten laste of een familielid tot de derde graad dat ernstig gehandicapt is, is er een dubbele korting voorzien (46 euro).
Voor kinderen in co-ouderschap die niet in de huurwoning zijn gedomicilieerd, kent men een halve korting toe (11,5 euro) als de beide ouders hiervoor een verklaring van co-ouderschap ondertekenen.
- Patrimoniumkorting
Sommige huurders krijgen een extra korting. Dit hangt af van de marktwaarde van de woning. Dat is de huurprijs die je woning zou hebben op de private huurmarkt.
Hoe goedkoper de woning op de huurmarkt zou zijn, hoe groter de korting die je krijgt. Dat heet de patrimoniumkorting.
TOESLAG – Energiecorrectie
Voor bepaalde woningen wordt een energiecorrectie aangerekend. De energiecorrectie is een toeslag op de huurprijs voor woningen die energiezuinig zijn door bv. extra-goede beglazing, isolatie of verwarming. Als huurder kan je de energiekosten daardoor beperken.
DE BASISHUURPRIJS
De basishuurprijs is bij start van de huurovereenkomst gelijk aan de dan geldende marktwaarde, en wordt nadien elk jaar geïndexeerd volgens de gezondheidsindex. De sociale huurprijs kan nooit hoger liggen dan de basishuurprijs.
MAXIMALE HUURPRIJS
Iedere woning heeft een maximale huurprijs. Dat noemen we de basishuurprijs. De basishuurprijs is bij start van de huurovereenkomst gelijk aan de dan geldende marktwaarde, en wordt nadien elk jaar geïndexeerd volgens de gezondheidsindex. De sociale huurprijs kan nooit hoger liggen dan de basishuurprijs. Tijdens de periode van negen jaar kan de verhuurder de basishuurprijs alleen maar wijzigen bij een grondige renovatie van de woning.
MINIMALE HUURPRIJS
Je huurprijs kan nooit lager liggen dan de minimale huurprijs. Die hangt ook af van de marktwaarde van de woning. Hoe duurder de woning op de huurmarkt zou zijn, hoe hoger de minimale huurprijs.
Bij de minimale huurprijs worden nog de energiecorrectie, de huurlasten en de vergoeding voor zonnepanelen opgeteld.
VERGOEDING ZONNEPANELEN
Heb je zonnepanelen? In 2025 betaal je 15 euro per maand voorschot aan de woonmaatschappij voor de zonnestroom die je verbruikt.
Eén keer per jaar ontvang je een afrekeningsfactuur van de huisvestingsmaatschappij. Betaalde je te veel? Dan krijg je geld terug, anders moet je bijbetalen.
De besparing zit in het feit dat de stroom die je verbruikt op het moment dat de zon schijnt sowieso goedkoper is dan de stroom die je anders via je energieleverancier van het net zou afnemen.
Heb je zonnepanelen? In 2025 betaal je 15 euro per maand voorschot aan de woonmaatschappij voor de zonnestroom die je verbruikt.
Eén keer per jaar ontvang je een afrekeningsfactuur van de huisvestingsmaatschappij. Betaalde je te veel? Dan krijg je geld terug, anders moet je bijbetalen.
De besparing zit in het feit dat de stroom die je verbruikt op het moment dat de zon schijnt sowieso goedkoper is dan de stroom die je anders via je energieleverancier van het net zou afnemen.
Naast de sociale huurprijs betaal je ook een maandelijks bedrag voor de huurlasten zoals onderhoud van centrale verwarming, groenzone, lift, brandblusapparaten, verzekering, ruimen van putten…
De aangerekende huurlasten zijn voor elk type woning of appartementsgebouw verschillend, afhankelijk van de verleende diensten.
De berekening van de huurlasten vermeld op je huurprijsberekening 2025 is gebaseerd op de facturen van de periode van 1/10/2023 tot en met 30/09/2024. De huurlasten worden berekend op basis van de effectief gefactureerde kosten aan Woonpunt Waas. De kost per woninggroep wordt verdeeld over het aantal woningen en gespreid over 12 maanden.
Je betaalt de huishuur voor de 10e van elke maand.
Tip: Laat de huishuur elke maand automatisch overschrijven. Dit heet een doorlopende betalingsopdracht. Maak zelf een doorlopende opdracht online aan of vraag een medewerker van de bank om je hierbij te helpen.
Het rekeningnummer van Woonpunt Waas is BE10 4153 0745 0104.
Gebruik voor elke storting de gestructureerde mededeling (ook OGM-nummer genoemd). Dit nummer vind je op je huurberekening.
- Kan je uitzonderlijk niet tijdig betalen?
Neem zo snel mogelijk contact op met onze medewerkers. We gaan samen met jou op zoek naar een oplossing. Mogelijk kom je in aanmerking voor een afbetalingsplan. Bel 03/750 95 30 of stuur een e-mail naar betalingen@woonpuntwaas.be. - Heb je financiële problemen?
Als je problemen hebt met het onder controle houden van je uitgaven, dan kan budgetbegeleiding een mogelijke oplossing zijn. Het doel van budgetbegeleiding is dat je goed leert hoe je jouw inkomsten en uitgaven kan beheren. Je kan hiervoor meestal terecht bij het OCMW uit de gemeente waar je woont of bij een CAW in jouw regio.
Bij budgetbegeleiding beheer je zelf budget. Je wordt wel hierbij in raad en daad bijgestaan door een maatschappelijk werker. Je ontvangt dus zelf je inkomsten en voert zelf alle betalingen uit. De maatschappelijk werker helpt met het opmaken van een budgetplan, een inventaris van je schulden, geeft advies, biedt persoonlijke ondersteuning… Met het budgetplan, dat je samen met de maatschappelijk werker opstelt, kan je je uitgaven plannen en zo je schulden afbetalen.
Wanneer je erg veel moeite hebt met het zelfstandig betalen van je rekeningen, het bijhouden van een administratie en het volgen van een budgetplan, dan kan budgetbeheer je misschien beter helpen. Let wel: budgetbegeleiding en budgetbeheer kunnen geen oplossing bieden voor grote schuldproblemen, dan kan je beter een beroep doen op schuldbemiddeling of een collectieve schuldenregeling.Voordeel budgetbegeleiding: een maatschappelijk werker helpt je met je persoonlijke administratie (rekeningen betalen, budgetplannen…) en het opstellen van een inventaris van je schulden. Je verzorgt zelf je betalingen en de uitvoering van het budgetplan.Nadeel budgetbegeleiding: als je de betalingen niet goed verzorgt en je volgt je budgetplan niet goed op, is het je eigen verantwoordelijkheid.
Bekijk op dit youtubefilmpje of website waar je terecht kan.
WANNEER KAN JE EEN HERZIENING VAN DE HUURPRIJS AANVRAGEN?
- Bij daling van het inkomen
Het kan gebeuren dat het gezinsinkomen plots daalt omdat jij of een gezinslid bv. langdurig ziek wordt of je job verliest. Dan kan je de huurprijs opnieuw laten berekenen. Alle gezinsleden dienen de bewijzen van hun inkomen van de laatste drie maanden voor te leggen. Is dit inkomen minstens 20% lager dan het inkomen op je laatste huurprijsberekening, dan wordt de huurprijs aangepast vanaf de maand volgend op de vraag en het aanleveren van de nodige bewijsstukken. Een retroactieve aanpassing is niet mogelijk. - Pensionering
Jij of een gezinslid gaat met pensioen. Je kan je huurprijs opnieuw laten berekenen. Bezorg ons de berekening van je pensioenbedrag. Zijn er nog gezinsleden met een inkomen? Ook zij dienen het bewijs van hun inkomen van de laatste drie maanden voor te leggen. De huurprijs wordt dan aangepast vanaf de maand volgend op je vraag en na voorlegging van de bewijsstukken. - Bij overlijden of vertrek van een gezinslid
Een gezinslid kan verhuizen of overlijden, waardoor het gezinsinkomen daalt. De huurprijs wordt aangepast vanaf de maand volgend op aanpassing KSZ. - Bij inwonen van een persoon
Als een persoon komt bijwonen in de sociale woning, moet je dat vooraf melden aan Woonpunt Waas. De huurprijs wordt aangepast vanaf de maand volgend op de maand waarin de persoon bij jou komt inwonen.
Aanvraag huurprijsherziening? Gemakkelijk en snel
Via het online formulier op deze website kan je gemakkelijk en snel een huurprijsherziening aanvragen. Je vindt de aanvraagknop met het aanvraagformulier hier bovenaan. We leggen stap voor stap uit welke documenten je moet aanleveren. Ons team bekijkt je dossier zorgvuldig en beantwoordt de aanvraag zo snel als mogelijk.